Контакти Запитване

Актуално

Акрамет в пшеница
13.08.2020 г.

Акрамет в пшеница намалява до 35% фунгицидите и хербицидите (ВИДЕО)

Земеделският производител от района на Шабла Енчо Енчев от няколко години прилага технология за отглеждане на пшеница, която включва българския листен тор и имуномодулатор Акрамет. Освен доброто развитие на посевите, зърнопроизводителят отчита и значително намаляване на употребата на фунгициди и хербициди в стопанството си. Пред АгроКлуб Енчо Енчев, заедно със създателя на листните торове Акрамет Ивелин Желязков, сподели технологията, която прилагат и ползите от нея:

“Прилагането на Акрамет в пшеница започва още с третирането на семената. След това прави есенно торене с азотен тор след поникване. Листно пръскане с Акрамет  - 300 - 350 гр./дка правя през есента след поникване на пшеницата - на 3-ти - 4-ти лист. При пролетното пръскане, с употребата на Акрамет, приложен в доза до 400 гр./дка, постига 30-40% намаляване на фунгицида. Около 20 дни по-късно се прави повторно пръскане с Акрамет - 350 - 400 гр./дка Акрамет и хербицид, чиято употреба вече е намалена с 25 до 35%”, казва Енчев.

Ивелин Желязков, създател на Акрамет обяснява:

“Пълната схема включва есенно почвено торене и вегетационно пръскане с Акрамет Класик. Резултатите през зимата впечатлиха фермерите в района и това предизвика засилен интерес към Акрамет. Почвите в района имат някои проблеми по отношение на микроелементите, на калия и това дава отражение върху презимуването на посевите. Поради тази причина есенното третиране с Акрамет даде на посевите в стопанството положителен ефект по отношение темповете на развитие, братенето, върху общото състояние на посевите, външния им вид”.

Това е доказателство, че технологията на Акрамет наистина работи в условията на изменение на климата през последните 10-тина години - редуване на топли периоди (10 - 14 °C) с минусови температури. При високите положителни температури вегетацията се подновява и растенията имат нужда от лесно достъпен азот. Ако не го намерят, те започват да усвоява азота от вече натрупаната биомаса, което се отразява в добивите, тъй като посевът излиза от зимата силно прореден, ако процесът не бъде компенсиран на време с азотен тор. Именно, за да се избегнат тези реутилизации на азот през топлите периоди, азотът се подава в началото на декември - 12 - 15 кг/дка и се прави третиране с Акрамет, чиято цел е да засили братенето, развитието на кореновата система, да подготви растението за зимата, да натрупа захари в него и да увеличи студо и мразоустойчивостта и да запази общата биомаса и братята до пролетта, обобщава Желязков.

 Есенното пръскане - било то с Акрамет, с фунгициди или комбинация трябва да стане задължително, защото растенията не трябва да влизат “болни” в зимния период.

Нашата общност