Контакти Запитване

Агросъвети

Есенно вегетационно третиране
01.11.2018 г.

Есенно вегетационно третиране

Есенно-зимният период е най-рисков за потенциала на пшеницата и ечемика. Най-големите загуби на добив се реализират именно през него. Това се дължи на недостатъчната подготовка на растенията за зимните студове и мразове:

Слабо развитие на кореновата система и възела на братене, недостатъчно натрупване на захари, предпазващи от измръзване, понижена обща пластичност спрямо измененията на факторите на средата. Това са моментите, в които растенията имат най-голяма нужда от помощ под формата на допълнителни микроелементи и физиологично-активни вещества, които да повишат съпротивителните сили на растителния организъм към физичните фактори на средата и гъбните заболявания.

Отслабналите през този период растения имат проблеми не само с презимуването, но биват нападани от гъбни заболявания, с които те презимуват и излизат от покой през пролетта болни. Вегетационното третиране с Акрамет през есента позволява не само отлично презимуване, а и превантивен контрол върху гъбни заболявания като брашнеста мана, септория и латентни коренови заболявания. Особено значение има блокирането на септорията. Третирането на посевите се извършва във фаза 4-ти лист-начало на братене. Достатъчно е да са на лице дневни температури 10-12 градуса в обедните часове в рамките на 1-2 дни.

Препоръчваната доза е 300 г/дка, което позволява контрол и върху гъбните заболявания. Един път навлезли в растенията, съставките на Акрамет продължават да работят дори при ниски температури и понижена физиологична активност на посевите. Доказателство за това е, че третираните есенници излизат от покой през пролетта в значително по-напреднала фаза на развитие на зародиша на класа. Това пряко се отразява върху добивите. Особено важно предимство е за райони с ранно засушаване – Южна България. Това обяснява големите разлики в добива при контролните посеви и третираните – около 100-150 кг при пълната технологична схема за приложение на Акрамет.

Ефекта на есенното вегетационно третиране се вижда няколко дни след мероприятието. Посева се променя визуално, навлиза бързо в братене, брати бурно. Характерното е, че растенията не прерастват на височина, тъй като Акрамет въздейства върху хормоните повлияващи растежа на кореновата система и възела на братене. Не се наблюдава издължаване на листата, напротив, третираните са с по-къси, широки и мощни листа. Това явление се наблюдава единствено при намаляваща продължителност на деня. През пролетта с нарастването на деня Акрамет има друг тип ефект – бурно нарастване на листната маса.

При Акрамет не важи опасението, че есенното вегетационно третиране с листен тор води до прерастване на посева и пречи на презимуването.
Нашата общност