Контакти Запитване

Агросъвети

Стимулация на семена на пшеница и ечемик
07.09.2020 г.

Как да използваме стимулацията на семената като превенция на стреса и почвените дефицити през есента

Стимулацията на семената е не просто стимулация, а и превенция срещу неблагоприятни условия и почвени дефицити. 

Тя има за цел както да повиши кълняемата енергия, броят на едновременно покълналите семена и да подобри устойчивосттаа на младите поници на стресови условия.

Предсеитбеното стимулиране на семена е практика в Научно-изследователски и технологичен център по земеделие "Плантис" от дълги години. През 2016 г.  след множество изследвания на елементния състав на качествени семена бяха установени елементите, които растението натрупва преимуществено в семената, за да осигури качествено поколение през следващата година.

На тази база беше създаден Акрамет СЕММАКС, чиято цел е не само доставяне на повърхността на семето на най-важните елементи за мощен начален старт, но и внасяне на вещества имащи отношение към развитието на растителния имунитет още от самото начало и генериране на повишена устойчивост към заболявания в началните етапи.

Освен това в състава на СЕММАКС отново влизат най-качествените прилепители, които осигуряват не само оптимално прилепване на стимулатора, но и максимално действие на фунгицида за обеззаразяване на семената.

От 2020 г., предвид тежките засушавания, е променен подхода и към стимулацията на семената. СЕММАКС вече съдържа елементи и вещества, които имат пряка роля в сухоустойчивостта на пшеницата и ечемика. Сухите есени и зимни месеци налагат  това.

Вече Акрамет СЕММАКС съдържа не само всички основни, второстепенни и микроелементи, но и 5 изключително важни ултрамикроелемента: селен, хром, ванадий, йод, кобалт,  аминокиселини, както и 5 важни за метаболизма витамина.

Акрамет СЕММАКС се превръща в един от най-ефективните и рентабилни стимулатори за предсеитбено третиране на семена при зърнените култури. Смисълът от тази стимулация се вижда съвсем ясно на 20-тия ден от сеитбата – третираните посеви постепенно формират очевидни разлики в биомасата и общото състояние, което по-късно се отразява положително върху братенето и развитието на кореновата система.

СЕММАКС е съвместим с фунгицидите за обеззаразяване на семената и с инсектициди. Препоръчваме поради повсеместно разпространение на телени червеи, щурци и нощенки, семената преди засяване да се третират и с предназначени за целта инсектициди. 

Дозата на СЕММАКС е 300-400 мл./100 кг. семена с 1,5-3 литра вода заедно с фунгицида за обеззаразяване.

Акрамет СЕММАКС може да закупите и на промоционална цена с пакет "Есенна грижа" от Акрамет.

Повече информация, консултация и поръчки може да направите на 0885187153. 

 

Нашата общност