Контакти Запитване

Култури

Маслодайна роза

Маслодайна роза

Маслодайната роза се отглежда предимно върху делувиални наносни почви, характерни за южните склонове на Стара планина, и канелените горски почви по южните и северните склонове на Средна гора. Розовият храст се развива добре и дава високи добиви само върху дълбоки, аерирани почви, сравнително богати с хумусни вещества, с неутрална или близка до нея реакция на почвата.

Площите, предназначени за розови градини, трябва да имат южно изложение и да са проучени по отношение на въздушните течения.Последният фактор е от решаващо значение за съ-държанието на етерично масло в розовия цвят по време на цъфтене, а през зимата в отделни години може да доведе до измръзване на храстите. Розовият храст е много чувствителен на резки температурни колебания: внезапните застудявания (до -5,-10 °С) със силен вятър през зимата са по-фатални от постепенното спадане на температурата до -15 °С.

Засаждане

Най-подходящото време на засаждане на розовите храсти е ноември. Тогава дните са все още топли, а в почвата има достатъчно влага, което ни гарантира по-добро вкореняване. Редовете трябва да се ориентират перпендикулярно на преобладаващите ветрове.

Отглеждане

През първите 2-3 години трябва неколкократно да се разрохква почвата по време на вегетацията, по този начин най-добре се аерират и подхранват растенията. Първата година пролетта се извършва обработка на междуредията , окопаване в реда и отгърляне. А втората година пролетта преди периода на вегетация се извършва резитба и оформяне на храстите до 80-90 сантиметра височина.

Грижи за цветодаващ вече храст

Задължително се прави  резитба, която бива: за почистване от изсъхнала и заразена от агрилус дървесина-извършва се всяка година зимата или рано напролет и резитба на стари разклонения. Другия вид резитба е така наречената коригираща резитба. Нейната цел е регулирането на растежа и добивите. Когато се извършва непосредствено след растежа на височина до 130 сантиметра, благоприятства намаляването на височината на розовия храст и увеличаване на добивите с почти 50 процента. Препоръчително е този вид резитба да се извършва през три години.

Подмладяване на насажденията

Това се прави, за да  се повиши жизнеността на храстите и да се увеличи добива. Подмладяването се извършва напролет преди вегетацията. След това трябва да се натори основно с оборски и минерални торове, а междуредията да се изорат дълбоко.

Мулчиране

Това означава, чрез покриване на почвата с подходящи изсъхнали растения  да се запази влагата, но недостатък на този метод е увеличаването на плевелите. Напоследък се прилага като по-ефикасно мулчирането с черно полиетиленово фолио.

Торене

Маслодайната роза се отглежда 20-25 години на едно и също място. Затова е необходимо торене, за да се гарантира постоянно висок добив. За да се неутрализира киселинността на почвата се извършва варуване. Това води до увеличаване на добивите на розов цвят. Установено е, че най-добре да се внасят около 300-500 кг/дка сатурачна вар. Най-подходящия период за това е есента преди есенната обработка на розите.

Листно торене с Акрамет на розови насъждения:

Разработили сме специално за етерично-маслени култури листен тор. Това е Акрамет Ултра, който е не само листен тор. Той е имуномодулатор, вграден в листен тор, с много допълнителни ефекти, освен на листното подхранване, внасянето на макро и микро елементи и ултра микроелементи. Освен това той има и инсектициден ефект.

С прилагането на Акрамет Ултра върху розовите насъждения предизвикваме освобождаване от листни въшки и махнатия бръмбар. Популацията им намалява до възможния безопасен минимум за културите. При лавандулата същото се отнася за гризещи и за смучещи насекоми. Там също драстично намалява тяхната популация. 
Нашата общност