Контакти Запитване

Агросъвети

Суша
14.10.2020 г.

Препоръки към земеделците в районите поразени от суша

Нашите препоръки към клиентите ни в районите поразени от суша са да направят почвооброботките поне 10 дни преди сеитбата за да се възстанови и изравни влагата. Ако редовно са торили с фосфор в предходните години, може тази година да разчитат на някакъв резерв  и да спестят, но това се прави само след почвен анализ.

Препоръчваме забавяне на сеитбата до 15 октомври за избягване на прерастване в случай на топла есен и евентуални добри валежи, както и за избягване на първата вълна от мухи и листни въшки.

Препоръчваме първото азотно торене да се направи около 1-5 декември за преодоляване на последиците от гниенето на растителните остатъци и стимулиране на братенето.

Препоръчваме и третиране с Акрамет Класик 300 г/дка в начало на братене на пшеницата и ечемика за наваксване на закъснението в сеитбата, засилване на братенето и вкореняването и контрола на гъбни заболявания. Напомняме, че през есента е  повишена опасността от вирусни заболявания пренасяни от листни въшки и затова трябва да се провеждат застъпващи третирания с инсектициди през целия период до първите трайни студове. 

Топлината и влагата зависят от природата, но всичко останало е в ръцете на земеделеца и той трябва да направи така, че да постигне максималното за условията. Ние, от НИТЦЗ Плантис винаги сме готови да помогнем. Листни торове Акрамет, също.

Пожелаваме на всички земеделци благодатна есен и милостива зима. Успех в есенната кампания!

Нашата общност