Контакти Запитване

Агросъвети

царевица
21.05.2020 г.

Пролетниците - царевица и слънчоглед - как да им въздействаме?

В този момент е много е важно да се прави листно подхранване при пролетниците. Защо?

Сушата и жегите се отразяват точно на приемането на вещества от почвата и оттам идват ниските резултати. Трябва да има поне 1-2 листни подавания и при царевицата, и при слънчогледа - първото е в началната фаза, която съвпада с прилагането на хербицидите.

Акрамет се прилага заедно с тях, като може да понижи хербицидния ефект до възможния минимум при понижени дози на хербицидите и в условията на суша трябва да се използват ниски дози на хербициди. Целта в случая е да се запази потенциала на растението, да се осигури развитие на растенията, а не да се избият абсолютно всички плевели. 

Накратко - минимален стрес върху растенията! Тъй като те се възстановяват много трудно и при условията на шарени валежи - това е начинът. 

В процеса на цъфтеж и след цъфтежа - растенията имат нужда от няколко микроелемента - не само от бор, каквато е практиката. Нуждаят се от мед, магнезий, цинк, манган и сяра. С тях се осъществява зареждането на семената и натрупването на маслата. В тези етапи много трудно се влиза в полето - не всеки разполага с необходимата техника. 

При царевицата подаването на микроелементи също е много важно. Там ще бъде решаващо наличието на влага и валежите. Това третиране трябва да се направи задължително, за да повиши добива.

 

Нашата общност