Контакти Запитване

АКТУАЛНО

Класик
13.03.2022 г.

Фермери прилагат програма Сингъл на Акрамет за зърнопроизводство без фунгициди и инсектициди

Всички хранителни елементи, които подаваме към културите чрез листно подхранване с Акрамет Класик, вече се усвояват на 100% от растенията. С подобрената формула на нашия листен тор и имуномодулатор гарантираме на земеделците максимални резултати при прилагане на продукта. 

Растенията усвояват на 100% цялата доза хранителни елементи

Чрез лабораторни изследвания на базата на почвени  и растителни анализи, получихме данни, които ни позволиха да променим състава на Акрамет Класик, за да отговаря на нуждите на полето при производствени условия.

Направихме промяна при микроелементите и при ултрамикроелементите, като въведохме и допълнителен механизъм за хелатизацията на целия състав. Заедно със схемата за внасяне на прилепители, растенията усвояват на 100% цялата доза хранителни елементи, която попада върху листата. 

Зърнопроизводство без фунгициди и инсектициди

Програмата Сингъл на Акрамет се прилага с голям успех. Тя представлява технология за производство с напълно премахване на фунгицидите и инсектицидите и намалена употреба на хербицид с 30%.  

Как работи?
    
Прилагат се по три третирания с Акрамет Класик (с нарастваща доза) при пшеница и при ечемик. Първото третиране с Акрамет се прави заедно с хербицидното пръскане за широколистни плевели. Второто третиране е само с Акрамет - във фаза изкласяване. Третото третиране се прави във фаза млечна зрялост.

“Това, което прави впечатление при нашите опитни полета е, че няма нито една листна въшка, няма условия за вируси. В същото време има огромен брой хищни насекоми - т.е. това, което Акрамет не успява да убие, го убиват калинките”, посочва Ивелин Желязков, създател на Акрамет.

Добивите са изравнени с конвенционалните


Обновената формула на Акрамет Класик е тествана в полеви условия миналата година при земеделци в цялата страна. Постигнаха се изключително добри резултати навсякъде. При пшениците средните добиви бяха между 800-950 кг/дка. При царевицата постигнахме добиви над 1 тон, на места до 1,3 тона/дка. 

Програмата Сингъл вече се прилага успешно от няколко години. За първи път обаче през миналата година при всички земеделци, където технологията се прилага, се постигнаха изравнени резултати с конвенционалните, благодарение на подобрената формула на Акрамет Класик, както и разместване на графика на третиранията.

Второто и третото третиране са изместени в по-късните фази на развитие на културите. По този начин се осигурява както изхранването на зърното, така и растителната им защита в последните най-важни етапи от развитието до зрелостта.

Акрамет Класик и почвената микрофлора
    
Технологията на Акрамет Класик се прилага вече от 10 години в различни по размер стопанства - между 1000 и 10 000 дка във всички земеделски райони на страната и при напълно различни почвени и климатични условия. През тези години успяхме да изчистим напълно технологията и в детайли познаваме механизма ѝ на действие. 

“Имаме клиенти, които вече от 7-8 години не използват фунгициди. Сега при тях изследваме ефекта на Акрамет върху структурата на почвата, тъй като отказът от фунгициди съхранява почвената микрофлора. Активността на микроорганизмите определя е в основата на добрата структура на почвата и плодородието”, обясни Ивелин Желязков.

С поглед към консервационното земеделие и No-till

Екипът на Акрамет вече насочва усилията си към създаване на технология за работа с No-till (консервационно земеделие). Както е известно, консервационното земеделие цели увеличаване на въглеродното съдържание в почвата. Това няма как да се случи само въз основа на гниене на растителни остатъци и добавяне на растителна биомаса. Процесът може да се случи благодарение на полезната почвена микрофлора. 

“До 1-2 години ще сме готови с технология за работа с No-till, при която тези процеси, на които разчита полезната микрофлора, ще се ускорят значително”, издаде Ивелин Желязков.  По този начин критичният период в прехода към No-till ще бъде сведен до минимум. 
 

Нашата общност